2014. január 12., vasárnap

Galagonya




A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. A galagonyát gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre.

A Kárpát-medencében négy faj őshonos :
egybibés galagonya,
fekete galagonya,
rózsaképű galagonya,
 cseregalagonya


Leveleik szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga. Termésük a Maloideae alcsaládra jellemző almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik. A termésfal (a mag héja) nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el, majd a mag a bélcsatornán sértetlenül áthaladva az anyanövénytől távol jut ki a külvilágba. A nemzetség rendkívül fajgazdag (egyes szerzők szerint a fajok száma több mint ezer!), sok az átmeneti és hibrid alak, változat. Főleg az északi féltekén elterjedtek.

A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatását a 19-20. század során igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki

Galagonya
Crataegus oxyacantha L.

Népies neve: gelegenye, fehértövis, Isten gyümölcse, cseregalagonya
"Szíverősítő és nyugtató gyógynövényünk"

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Legelők, erdőszélek, cserjések, tövises cserjéje illetve fája, de nevelhető a házi kertben is.

A legfontosabb fajok közé a kétbibéjű galagonya (Crataegus laevigata L) és az egybibéjű galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) tartozik.

Hogyan gyűjtsük?



A növény - Crataegi summitas - virágos leveles ágvégét, hajtásvégét használják gyógyászati célra.

A cserje május-júniusban virágzik, termését októberben szedik.

Mi van benne?

A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket.

Mire jó?

A galagonyát a "szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.

_____******______

 A galagonya többféleképpen hat a szívre és a keringésre. A vérerek összehúzódását elősegítő angiotenzin szintjét úgy csökkenti, hogy gátolja az azt előállító enzim működését. Így tágítja a verőereket, köztük a koszorú eret is.

Ezáltal javítja a szívizom vérellátását és gátolja az anginás rohamokat. Az összehúzódott verőerek magas vérnyomás kialakulásához is vezethetnek (hiszen a szívnek sokkal nagyobb intenzitással kell dolgoznia, hogy a vért keresztül pumpálja rajtuk), ezért a galagonya az erek elernyesztése révén az enyhe hipertónia kezelésében is hatásos lehet.
A galagonya emellett a szívizmok működését közvetlenül is segíti és így a szívösszehúzódások ereje nő. E gyógyhatásnak különösen nagy hasznát veszik az enyhe szívbetegségben szenvedő betegek, akiknek kezelése nem igényel erősebb szívgyógyszereket. Ezenkívül a galagonya antioxidáns hatására csökken a szívkoszorúerek érelmeszesedés miatti szűkülete is.


A galagonyát egyéb betegségek gyógyításában is régóta használják. Nyugtató hatásának eredményeképpen az álmatlanságtól szenvedők altatószerként szedhetik. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a galagonya fontos szerepet játszik a kollagén, a kötőszöveteket felépítő fehérje védelmében; így jelentős szerepe lehet egyes betegségek, mint például az ízületi gyulladás gyógyításában.

Esetleges mellékhatásai:

Sokak szerint a galagonya az egyik legbiztonságosabb gyógynövény. Bár van rá példa, hogy alkalmazása során émelygés, izzadás, fáradtság és bőrkiütés jelentkezett, ezek a tünetek azonban nagyon ritkák. Még egyéb betegségre felírt gyógyszerrel együtt is szedhető, csak arra vigyázzon, hogy a galagonya rendszeres alkalmazásával azok szükséges mennyisége egy idő után módosul (csökken).

Azok azonban, akik az előírt gyógymód mellett a galagonyát is szeretnék kipróbálni, feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, és beleegyezése nélkül soha ne hagyják abba az általa felírt gyógyszerek szedését (de még a szedett adagon se változtassanak)!

FIGYELMEZTETÉS!

A nem szívbetegeknél a nagy mennyiségű galagonya fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást, ami szédüléshez és ájuláshoz vezethet.


Kivonat Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei című könyvéből

Egészséges felnőtt ember vérnyomása (kortól függetlenül) 130/80 Hgmm. A magas vérnyomás erősen feszíti az érfalakat, és ez azzal a veszéllyel jár, hogy azok elvékonyodnak, megrepednek. Ez agyvérzéshez, infarktushoz, bénuláshoz vezethet.

Kezelés, megelőzés a galagonya virágos ágvégből készült teával lehetséges. Ha egy héten egyszer egy csésze teát elfogyasztunk normális vérnyomás mellett is, nem, vagy jóval lassabban fog a magas vérnyomásunk az egyéb káros hatások következtében kialakulni. Ez a tea készülhet fagyöngyből is. Alkalmazásuk során saját magukon fogják észrevenni, hogy önöknek melyik felel meg jobban.



A galagonyából az egybibés és a cseregalagonya egyformán jó. A galagonya csak magas vérnyomásnál használható, amikor a vérnyomás alsó értéke 90, vagy e fölött van. Ingadozó vagy alacsony vérnyomásnál a galagonyát nem szabad használni.

A galagonya virágos ágvég a következőket tudja: csökkenti a vérnyomást, szívideget nyugtat, szívritmust szabályoz, érelmeszesedés ellen jó – tisztítja az ereket belülről, nem tágítja azokat, mint a gyógyszerek, ez lényeges különbség a galagonya előnyére. Különösen a koszorúér tisztításában jeleskedik, és van egy nagyon fontos tulajdonsága: a szív és az erek izmait rugalmasan tartja. Ez utóbbi „tudása” segít megelőzni a szívinfarktust, a szívizomelhalást és az agyvérzést, mert a szív és az agyi kis erek, ha rugalmasak, nem fordul elő az elhalásuk, illetve nem pattannak el.

A rohanó életmóddal kapcsolatos dolgok nagyon megterhelik a szívet, az egyéb szerveket és az idegeket. Ezért jó, ha heti egy-két csésze galagonyateát megiszunk megelőzésként, a nap bármelyik szakában, akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat.

A galagonyavirágból készült teát úgy készítjük, hogy két és fél deci forrásban lévő vizet ráöntünk egy teáskanálnyi növényre, és fedővel letakarjuk. Kb. 10 percig a füvön hagyjuk a vizet, majd leszűrjük, és étkezés előtt lassan megisszuk. Az étkezés előtt ivott tea jobban, könnyebben felszívódik, ezért érdemes étkezés előtt inni.

A galagonyatermésből készült tea ugyanolyan jó, mint a virágos ágvég. Két eltérés van közöttük: a termésben nincs szívidegnyugtató, mert a termés érésekor az ágvégben már nincs nedvkeringés, ezért nem oda dolgozik a növény, mint ahogyan azt virágzáskor tette, már nem tartalmaz nyugtató anyagokat. A galagonya magja viszont megszünteti az érrögöket. A magot meg kell törni, és egy teáskanálnyi magot 2-3 percig főzni kell két és fél deci vízben.

A megelőzésre használt teát elég kéthetenként is inni, de ha nagyon ritkán, néha-néha iszunk egy csészével belőle, akkor is sokat tettünk az egészségünkért.

Akinek 140/90 Hgmm felett van állandóan a vérnyomása, a következők szerint használja a galagonyateák valamelyikét: minden harmadik nap igyon egy csészével.

160/90 Hgmm-nél kétnaponként igyon a teából egy csészével, de ennél az értéknél már mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az a leghelyesebb eljárás, ha a teaivás megkezdésekor már megbeszélik az orvossal azt. Orvosi ellenőrzés mellett a teafogyasztás egy-két hónapja után már lehet a gyógyszert csökkenteni, természetesen csak akkor, ha a vérnyomásmérésnél az adatok megfelelnek. A gyógyszer csökkentését csak fokozatosan szabad megkezdeni. Először csak heti egy napot lehet kihagyni a gyógyszerből, azután újabb hét eltelte után már két napot is. Közben ellenőrizni kell folyamatosan a vérnyomást.

A galagonyateát évekig lehet fogyasztani, semmilyen mellékhatása nincs, csak a vérnyomást tudja csökkenteni. Ismételten mondom, csak állandóan magas vérnyomásnál szabad használni.

180/90-100 Hgmm vérnyomásértéknél már mindennap meg kell inni egy csésze teát. Ilyen magas vérnyomásnál már feltétlenül meg kell beszélni a háziorvossal, ha vérnyomáscsökkentő teát akar valaki inni. Arra az esetre, ha az orvosa nem javasolja a tea fogyasztását, ajánlom, hogy másik, vagy esetleg harmadik orvossal is beszéljenek erről. Esetleg meg lehet kérdezni az orvost, ismeri-e a gyógynövényeket, különösen a galagonya hatását – ez már klinikailag igazoltan vérnyomáscsökkentő –, leeht, hogy csak azért nem javasolja, mert nem ismeri azt.

A galagonya virágos ágvéget úgy is el lehet készíteni, hogy 6-8 órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Ebben az esetben vigyázni kell, hogy a hideg víz ne legyen meszes, mert akkor onnan, és nem az erekből fogja a meszet kioldani. Gyógyszertárakban kapható desztillált víz, abban nincs mész. Ilyen készítési módnál 5-6 szem csipkebogyót vagy egy teáskanál csipkehúst is bele lehet tenni a vízbe, javítani, növelni fogja a galagonya hatását.

A másik nagyon hatásos gyógynövény magas vérnyomásra – de ez ingadozó vérnyomásra is – a fehér fagyöngy.


A fehér fagyöngy leveleit és a ceruzánál nem vastagabb ágait gyűjtjük, általában lombhullás után rügyfakadásig. Ekkor van benne a legtöbb hatóanyag. Ahogyan már írtam, nem csak vérnyomáscsökkentő, hanem vérnyomás-szabályozó is. Érelmeszesedés, különösen koszorúér-elmeszesedés ellen jó hatású, serkenti a szívműködést. Jó cukorbetegség ellen is, segíti a mirigyrendszer működését. Készítenek belőle rákellenes gyógyszert – lassítja az áttétek kialakulását. Mint látható, nagyon sokoldalú, hasznos gyógynövény.

A tea elkészítési módja azonban más, mint a galagonyáé. Ezt a növényt hideg vízben kell áztatni 12 órán keresztül, estétől reggelig, vagy reggeltől estig. Mivel azonban a koszorúeret is tisztítja, ezt sem szabad meszes vízben áztatni, mert akkor a vízből oldja ki a meszet. Vagy desztillált, vagy forralt víz a megfelelő. Hagyják kihűlni, és ezután tegyék bele a fagyöngyöt. Meleg vízzel semmiképpen nem szabad a teát elkészíteni, mert minden elbomlik belőle, és semmilyen gyógyhatása nem lesz.

Az alkalmazási módja ennek is ugyanolyan, mint a galagonyáé, vagyis megelőzésre heti egy-két csészével igyanak belőle. Egy csészéhez egy teáskanál fagyöngy kell. Esetleg ritkábban is lehet inni.

160-as vérnyomásnál háromnaponként egy csészével, 180-as vérnyomásnál vagy e felett mindennap egy csészével kell meginni belőle. 2-3 hét után nemcsak a vérnyomásukat, de a vércukorszintet is ellenőriztessék a háziorvosukkal. Akinek normális szinten volt a vércukra, annak nem kell ellenőriztetni, mert a gyógynövények csak akkor viszik le a cukorszintet, ha az magas volt.

A kis télizöld meténgből régebben gyógyszert is készítettek nemcsak teának használták. Ma az én tudomásom szerint már nem készítenek belőle gyógyszert, pedig ez nagy kár, mert kiváló hatású gyógynövény. A teája is kiváló.

Az orbáncfű sok más jó tulajdonsága mellett még a vérnyomást is csökkenti. Minden gyógynövényre vonatkozik, így a vérnyomáscsökkentőkre is, hogy nem egyformán hatnak mindenkire. Ezért ki kell próbálni az egyiket, majd a másikat, esetleg a harmadikat is. Ha szerencsénk van, már az elsőnél elérjük a megfelelő gyógyító hatást. Az nem árt, sőt használ, ha ennek ellenére a többit is megnézzük, és azt fogjuk használni, amelyik a legjobb nekünk. Időnként váltogathatjuk a hasonló hatású füveket.

A gyógynövények hatását lehet fokozni az úgynevezett együttes hatással, amikor két vagy három növényt keverünk össze megfelelő arányban azonos hatásúakból. Az elkészítési módnál kell vigyázni, mert például a fagyöngyöt nem szabad forrázni, ha galagonyával vagy más növénnyel akarjuk vegyíteni, azt a növényt is áztatni kell hideg vízben. De ha a hideg vízben áztatott fagyöngyöt a már elkészített és kihűlt galagonyával keverjük össze, semmi bajt nem csinálunk.

A magas vérnyomás általában nem egyedüli baja az embereknek, legtöbbször szív- és érrendszeri problémákkal is együtt jár. Az eddig leírt gyógynövények közül a galagonya és a fagyöngy a vérnyomáscsökkentésen túl ezekre a betegségekre is jótékony hatással van.

______************______

Változatos felhasználás

A galagonya felhasználása igen sokrétű és egyáltalán nem is bonyolult. Csupán a galagonyapürét kell jól elkészíteni, abból már igen változatos finomságok hozhatók ki.

Mártás és lekvár

A galagonyapürét a következő módon kell elkészítenünk: a bogyókat nyomjuk szét, majd tegyük egy lábosba, és egyharmadáig öntsük fel vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá nyers nádcukrot (1 kg galagonyához kb. 30-35 dkg ajánlott) és főzzük puhára. Ha elkészült, egy szűrőn passzírozzuk át, majd ismét tegyük fel a tűzre, és hagyjuk besűrűsödni. Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.

Zselé

Ha egészséges édességre vágyunk, az átpasszírozott galagonyához adjunk zselésítőt, majd adagoljuk különböző kreatív szilikonformákban, és hűtőbe téve hagyjuk megdermedni. Ha kellőképpen lehűlt, fordítsuk ki a formákból, és fogyasszuk el önmagában az így kapott galagonyazselét.

Szörp

Az átpasszírozott galagonyát sűrítés nélkül, kevés vízzel felhígítva szörpként is fogyaszthatjuk. Naponta 2 dl elegendő belőle.

Tea

De ne feledkezzünk meg teájáról sem! Ehhez 2 dl vízben 1-2 bogyót áztassunk pár percig, majd szűrjük le, és igyuk meg. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk el belőle.

forrás : HáziPatika.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére